• Samen/apart

  14 oktober 2021

  APART en SAMEN   SAMEN/APART

  Twee kunstenaars, twee vormen, vele gezichten.

   

  In de periode van 24 september t.m. 31 november is het werk van Herman Noordermeer en Jitse Sikkema samengebracht bij Galerie Buitengewoon in De Wilgen.

  In het verleden hebben ze samen geëxposeerd in de Avero toren. Indertijd met meer surrealistisch werk.

  Nu brengt Herman Noordermeer litho’s en schilderijen en Jitse Sikkema beelden in brons en klei. Beide hebben een fascinatie voor vogels. In veel van hun werk kun je dit terugvinden, soms verstopt, of als symbool, of duidelijk herkenbaar in beeld gebracht. 

   

  De twee- en driedimensionale werken versterken elkaar perfect.

   

  Herman werkt vanuit een constante stroom van tekeningen en aantekeningen, waaruit langzaam beelden ontstaan. Deze beelden worden in schilderijen en litho's weergegeven als bevroren momenten.

  Het moment van visualiseren, de visualisatie, speelt een belangrijke rol in zijn kunst. Het beeld, de betekenis, hun relatie tot elkaar, de nadrukkelijke impressie van het beeld.

  Niet alleen het idee, maar ook de manier om het idee concreet te maken maakt het interessant. De verschillende betekenislagen die zo ontstaan, benadrukken het symbolische karakter van de beelden.

   

   

  Van Jitse zijn uit de tentoonstelling “Van wanhoop en hoop” de onderwerpen Ontheemden en Feniks in de expositie te zien.

  a. Ontheemden zijn mensen die door omstandigheden gedwongen huis en haard hebben moeten verlaten. Ze zijn gevlucht voor gewapend geweld, onderdrukking, vervolging of natuurrampen. Meestal zijn ze alles kwijt. Ze verkeren in een uitzichtloze situatie.

   

  b. De Feniks is een mythologisch, archetypische vogel die het vermogen heeft uit de as van zijn vernietiging te herrijzen.

  De mens heeft de potentie steeds weer een nieuwe start te maken.

  De Feniks heeft geen vaste verschijningsvorm. Deze ontstaat in je eigen verbeelding.

   

  Voor beide kunstenaars geldt dat ze momenten in het verbeeldingsproces bevriezen in een “beeld”. Je moet je inleven in het werk, je laten raken door de gelaagdheid. 

  De groep ontheemden heeft gestaan op de Internationale  Keramiek Triënnale in het CODA museum in Apeldoorn. Door de coronamaatregelen zijn daar geen bezoekers geweest.

  Dus is hier de mogelijkheid om ze alsnog te bekijken.

   

  Herman Noordermeer heeft half oktober het bericht gehad van de ambassadeur in Armenië dat hij de eerste prijs heeft gehad op de International Print Biënnale in Jerevan.

  Dus weer een prijs toegevoegd aan de talloze prijzen en oorkondes die hij in het Buitenland heeft ontvangen. 

   

  Lees meer >> | 494 keer bekeken

 • Beeldengroep Ontheemden zoekt lokatie

  6 mei 2021

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Sinds een paar jaar ben ik bezig met een groep keramische beelden met als titel: ONTHEEMDEN.

   

  De groep bestaat nu uit 22 beelden variërend in hoogte van ong. 1 m. tot 1.70 m.

  De eerste tentoonstelling waar de beelden getoond zijn, was in De Lawei. Boeiende opening, veel publiek. 

   

  Nu staan ze op de Internationale Keramiek Triënnale  in het CODA Museum in Apeldoorn. 

  Van de ruim 300 aanmeldingen zijn er 48 kunstenaars geselecteerd. Best iets om een beetje trots op te zijn, maar mijn doel ligt verder.

  Mijn intentie was en is, aandacht vragen voor het probleem van de ontheemden d.m.v. deze groep.

  Helaas is het museum, i.v.m. de corona maatregelen, nog steeds gesloten en alleen online te bezoeken. De expositie is eind mei afgelopen, dus pech! Dit betekent aanzienlijk minder aandacht.

   

  Omdat het probleem van de ontheemden onverminderd voortduurt en eigenlijk alleen maar groeit is het van belang dat we de aandacht niet laten verslappen. 

   

  Ik zoek nu een locatie die te maken heeft met het onderwerp. De beeldengroep zou hier een vaste verblijfplaats moeten krijgen. 

  Om de aandacht vast te houden wil ik tenminste 1 keer per jaar de groep aanvullen met tenminste 1 beeld. 

   

  Belangstellenden zijn onder de indruk en worden geraakt. 

   

  Zoals Hylke Tromp bij de opening in De Lawei treffend heeft beschreven:

  Lees meer >> | 598 keer bekeken