APART en SAMEN   SAMEN/APART

Twee kunstenaars, twee vormen, vele gezichten.

 

In de periode van 24 september t.m. 31 november is het werk van Herman Noordermeer en Jitse Sikkema samengebracht bij Galerie Buitengewoon in De Wilgen.

In het verleden hebben ze samen geëxposeerd in de Avero toren. Indertijd met meer surrealistisch werk.

Nu brengt Herman Noordermeer litho’s en schilderijen en Jitse Sikkema beelden in brons en klei. Beide hebben een fascinatie voor vogels. In veel van hun werk kun je dit terugvinden, soms verstopt, of als symbool, of duidelijk herkenbaar in beeld gebracht. 

 

De twee- en driedimensionale werken versterken elkaar perfect.

 

Herman werkt vanuit een constante stroom van tekeningen en aantekeningen, waaruit langzaam beelden ontstaan. Deze beelden worden in schilderijen en litho's weergegeven als bevroren momenten.

Het moment van visualiseren, de visualisatie, speelt een belangrijke rol in zijn kunst. Het beeld, de betekenis, hun relatie tot elkaar, de nadrukkelijke impressie van het beeld.

Niet alleen het idee, maar ook de manier om het idee concreet te maken maakt het interessant. De verschillende betekenislagen die zo ontstaan, benadrukken het symbolische karakter van de beelden.

 

 

Van Jitse zijn uit de tentoonstelling “Van wanhoop en hoop” de onderwerpen Ontheemden en Feniks in de expositie te zien.

a. Ontheemden zijn mensen die door omstandigheden gedwongen huis en haard hebben moeten verlaten. Ze zijn gevlucht voor gewapend geweld, onderdrukking, vervolging of natuurrampen. Meestal zijn ze alles kwijt. Ze verkeren in een uitzichtloze situatie.

 

b. De Feniks is een mythologisch, archetypische vogel die het vermogen heeft uit de as van zijn vernietiging te herrijzen.

De mens heeft de potentie steeds weer een nieuwe start te maken.

De Feniks heeft geen vaste verschijningsvorm. Deze ontstaat in je eigen verbeelding.

 

Voor beide kunstenaars geldt dat ze momenten in het verbeeldingsproces bevriezen in een “beeld”. Je moet je inleven in het werk, je laten raken door de gelaagdheid. 

De groep ontheemden heeft gestaan op de Internationale  Keramiek Triënnale in het CODA museum in Apeldoorn. Door de coronamaatregelen zijn daar geen bezoekers geweest.

Dus is hier de mogelijkheid om ze alsnog te bekijken.

 

Herman Noordermeer heeft half oktober het bericht gehad van de ambassadeur in Armenië dat hij de eerste prijs heeft gehad op de International Print Biënnale in Jerevan.

Dus weer een prijs toegevoegd aan de talloze prijzen en oorkondes die hij in het Buitenland heeft ontvangen.